En miljon svenskar har influensavaccinerats

Vaccineringen mot den nya influensan går bra trots en stapplande början. Det var budskapet från både myndigheter och regering på tisdagens pressträff.

27 oktober 2009

Logistikproblem hos de vaccinproducerande länderna Belgien och Tyskland orsakade till en början fördröjningar i distributionen i Sverige.

– Men nu har vi landat i ett flöde. Man måste komma ihåg att för att vaccinet ska kunna hålla en hög säkerhet så blir hanteringen av det en extremt komplex process, sa Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen.

En miljon har vaccinerats

 Enligt Socialstyrelsens uppskattning har cirka en miljon svenskar vaccinerats under massvaccinationens första veckor.

– Det innebär att 100 000-tals människor slipper bli sjuka, 1 000-tals människor slipper läggas in på sjukhus och 100-tals människor slipper intensivvård, sa Anders Tegnell.

Han passade också på att dementera de rykten om att Tyskland köpt in speciellt vaccin för betydande politiker och gravida.

– Förklaringen ligger i dubbla upphandlingar. 

Förväntade biverkningar och dödsfall

I samband med att vaccineringen dragit i gång har även ett hundratal biverkningsrapporter kommit in till Läkemedelsverket, däribland fem rapporter om dödsfall.

– Vi har inte kunnat se något samband mellan dödsfallen och vaccineringen, sa Jan Lilliemark, professor på Läkemedelsverket.

Han förklarade att de biverkningar som rapporterats är både kända och väntade och med tanke på att många människor i riskgrupperna är svårt sjuka är antalet dödsfall under de första veckorna snarare färre än väntat.

Gravida största riskgruppen

Flera gravida har kontaktat Läkemedelsverket och uttryckt sin oro inför vaccinet.

– Det är en vällovlig inställning att vara konservativ med läkemedel när man är gravid. Samtidigt är gravida den största riskgruppen och har en överdödlighet i influensan. Vaccinet ger dessutom ett visst skydd till det nyfödda barnet som inte går att vaccinera, sa Jan Lilliemark.

Influensavågen är på gång

 Smittskyddsinstitutets statistik pekar på en ökad smittspridning i Sverige även om höstlovet gör läget något mer gynnsamt. I Europa är influensan på gång på ”bred front” och de flesta länder rapporterar en omfattande smittspridning.

– Vågen är på gång. I Norge, där man har tio avlidna i influensan, bestämde man i fredags att vaccinera hela befolkningen, sa Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida