forskning

Fasta får tumörer att krympa hos möss

Fasta får tumörer att krympa hos möss
Den fasteliknande dieten är växtbaserad och fattig på socker och protein. Arkivbild: Mostphotos

I dag startar konferensen "Healthy ageing" vid Chalmers i Göteborg. Forskare presenterar de senaste rönen om åldrande och hälsa.

30 augusti 2016

Valter Longo, professor i USA och jubileumsprofessor vid Chalmers, har länge studerat vilken effekt fasta har på celler och till och med på vår livslängd samt, inte minst, hur fasta kan påverka cancer. Redan 2012 visade han att fasta i kombination med cellgifter fick tumörer att krympa betydligt mer än om bara cellgifter användes. Fastan berövar nämligen cancercellerna den näring de behöver när de växer.

Nu besöker han seminariedagarna ”Healthy ageing” vid Chalmers för att berätta om sin nya studie som publicerades i tidskriften Cancer Cell förra månaden.

Näringsbristen vid fasta skadar inte bara cancercellerna utan också de celler som är immunsystemets vapen mot cancer. Därför har Longo skapat en fasteliknande diet som tar bort den näring cancercellerna vill ha, samtidigt som immuncellerna får det de behöver. För möss är det en växtbaserad diet rik på D-vitamin, zink och vissa fettsyror och fattig på protein och socker.

I nya försök har Valter Longo visat att den speciella dieten, i kombination med cellgifter, krymper bröstcancertumörer hos möss till i genomsnitt en fjärdedels storlek.

– Vi har tagit fram en diet som imiterar fasta, och bevisat att den fungerar i cancerbehandling i försök på möss. Vi har också mycket lovande kliniska data som visar samma sak. Nu vill vi gå vidare för att se om dieten kan vara ett alternativ till immunterapi, som är mycket dyrt, eller vad som händer om diet och immunterapi kombineras, säger han till sajten forskning.se.

Konferensen ”Healthy ageing” omfattar tvärvetenskapliga presentationer av internationellt ledande experter inom åldrande – hos allt från jästceller till människor. Bland annat kommer nobelpristagaren och professorn Tomas Lindahl och professor Frank Madeo, som forskar på ämnet spermidin, att medverka.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida