Ramadan

”Det är inte synd om oss för att vi fastar”

”Det är inte synd om oss för att vi fastar”
Latifa Carlberg, sjuksköterska sedan 2005, är numera inte den enda som fastar på sin avdelning på sjukhuset.

Hallå där, Latifa Carlberg, sjuksköterska på neurologen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som högtidlighåller ramadan och fastar sedan i måndags.

Är det jobbigt att inte äta eller dricka mellan solens upp- och nedgång i en hel månad?

– Nej, det går bra, jag har fastat varje år sedan jag var ung.  Första dagen är det lite jobbigt och man kommer på att nej, just ja, jag ska inte ta något fika, men man vänjer sig snabbt faktiskt. Jag slipper ju tänka på att ta med lunch (skratt). Och man har något att se fram emot på kvällen.

Hur gör man i Sverige när ramadan infaller under sommarens långa dagar?

– Antingen bryter man fastan vid sex när solen går ner i Mecka, eller när solen går ner här, vid klockan tio. Det är ett personligt val och beror på hur man gör i sin familj eller sin sociala grupp. Det är samma diskussion varje år om vilket som är rätt och fel men jag upplever att det under de senaste åren blivit mer accepterat bland muslimer att man gör olika. På morgonen börjar fastan igen vid klockan 2-3, eller vid 3-4.

Varför betyder fastan för dig?

– Det handlar om att förstå fattiga människor, att skänka pengar till dem, att rena kroppen och komma Gud och sin familj närmare. Att vara tacksam för vad man har och över att man är frisk och kan fasta, det är ju en välsignelse. Är man sjuk får man inte göra det. En del tycker synd om oss muslimer för att vi fastar men det är inte vad ramadan handlar om.

Är ni fler på jobbet som fastar nu?

– Ja, vi är faktiskt flera muslimer, det är inte bara jag som fastar som det var för 10-15 år sedan, det ger en gemenskap och är kul. Även de som inte är muslimer har fått upp ögonen för fasta, kanske genom  5:2-dieten till exempel, de förstår att det inte är så farligt.

Ramadan började måndag 6 juni och pågår till 5 juli då eid al-fitr inleds, en tre dagar lång fest.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida