För första gången kan en hälsoapp förbjudas

För första gången kan en hälsoapp förbjudas
Antalet hälsoappar blir bara fler och fler. Arkivbild: Mostphotos

Läkemedelsverket skärper tonen och hotar med marknadsförbud.

17 september 2015

Utbudet av hälsoappar ökar snabbt – uppskattningsvis finns det mer än 100 000 stycken i dag. Förra året var marknaden värd 90 miljarder kronor.

Men de som tillverkar hälsoappar har många gånger dålig koll på vilka regler som gäller, anser Läkemedelsverket, som nu för första gången överväger att förbjuda en hälsoapp. Det rapporterar Computer Sweden.

Ska vara CE-märkta

– Det handlar om gränsdragningen mellan var en hälsoapp går över till att vara en medicinteknisk app, säger Mats Artursson, utredare på Läkemedelsverket, till Computer Sweden.

Medicintekniska produkter ska vara CE-märkta. Ett exempel på en sådan app kan till exempel vara en app som kollar födelsemärken för malignt melanom.

Enligt Mats Artursson finns det sådana appar som marknadsförs utan att ha CE-märkning. Företaget bakom appen avsäger sig ansvaret och ber användarna att kontakta läkare för att vara säkra. Men att göra så är inte okej enligt regelverket.

Bättre vägledning behövs

Vårdfokus har tidigare berättat att Läkemedelsverket utreder ett antal sådana appar och nu väntas man komma med ett marknadsförbud för en av dem.

– Vi anser att de har brutit mot regelverket och hoppas också att det ska få andra att vakna upp och förstå att det är på allvar. Det handlar om att skicka en signal, säger Mats Artursson till Computer Sweden.

Men han medger också att det finns behov av bättre vägledning från myndighetens sida, något som Läkemedelsverket arbetar med att få fram.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida