”Förebygga bör vara Sveriges roll i hivbekämpningen”

Prevention kan bli Sveriges specialitet i hivbekämpningen, anser Alex Couthino, en av världens främsta experter på hiv/aids.

Vi måste komma åt de underliggande orsakerna till kvinnoförtrycket, till att män anses mer värda än kvinnor, sa han och berättade att i Swaziland är kvinnan omyndig och kan inte ens ansöka om pass utan en mans påskrift. Makens, pappans eller till och med en fyraårig sons påskrift.

Det sa läkaren Alex Coutinho från Uganda som var huvudtalare då representanter från flera biståndsorganisationer, företag, fackförbund, universitet, myndigheter och riksdag i dag möttes på Sida för att diskutera hiv-bekämpning.

Han påpekade att den största ökningen av hiv i Afrika sker i dag bland unga välutbildade kvinnor i storstäderna.

-Kunskap om hur hiv sprids räcker inte så länge den manliga dominansen är förhärskande i våra samhällen och makten i sängkammaren är männens.

Arbeta på flera fronter 

Caroline Akoth Kambona från Kenya berättade om ett projekt med män mellan tio och 24-år för att öka användningen av säker sex. Hon ansåg att det behövs interventionsprogram för barn under tio år eftersom sexuldebuten sker vid låg ålder i landet och barnens föräldrar inte vet tillräckligt för att kunna upplysa sina barn.

Virve Meesak, vd vid Sandvik Mining and Construction AB och Ingrid Schullerström, chef för H&Ms program Miljö och socialt ansvar berättade om sina företags insatser på hiv-bekämpningsområdet och Alex Coutinho konstaterade att det inte finns någon enkel lösning i stil med celibat, kondom eller omskärelse.
 
-Det gäller att göra både och, som man gör för att överleva den svenska vintern. Ta på både tröja och rock och halsduk. Sverige kan aldrig blir stor på behandling så er roll måste vara arbete med prevention. Jag tror att Sverige och Sida måste ta sig an detta eftersatta område. Det kan bli ert signum, hävdade Alex Coutinho.

”Vårdförbundet kan göra skillnad”

Biståndsminister Gunilla Carlsson var en annan av talarna och Sidas generaldirektör Göran Holmqvist konstaterade i sina slutord att budskapet från politikerna är att de vill att Sida gör mer och tar jämställdheten än mer på allvar.

-Med så många myndighetspersoner och beslutsfattare som är här i dag skulle det kunna hända mycket bra redan på måndag, konstaterade Ingrid Frisk, barnmorska och vice ordförande i Vårdförbundet efter seminariet.

Och själv var hon entusiastisk.

– Tänk om vi prioriterade det här i tio år framåt. Vårdförbundet är unikt. Vi har kunskaperna om den reproduktiva hälsan, vi har organisationen och vi har möjligheterna. Många av våra medlemmar är internationellt engagerade och valde det här yrket för att kunna bidra. Om vi kraftsamlar vet vi att vi kan göra en avsevärd skillnad, sa hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida