Forskare försöker lösa det friska åldrandets gåta

Forskare försöker lösa det friska åldrandets gåta
Forskare i ett EU-finansierat projekt vill lösa gåtan med det hälsosamma åldrandet. Arkivbild: Colourbox

Genom att studera celler från personer som är 105 år eller äldre hoppas forskare kunna lösa den genetiska gåtan bakom det hälsosamma åldrandet.

Möss och människor är olika och forskare som i musförsök får fram vissa resultat har svårt att föra över dem på människor. Det gäller till exempel genetiska varianter av åldersrelaterade sjukdomar. Nu ska ett EU-finansierat forskningsprojekt studera den genetiska gåtan bakom hälsosamt åldrande genom att skapa humaniserade musmodeller med celler från levern och bukspottskörteln från mänskliga donatorer.

Syftet är att på möss studera hur gener fungerar i mänskliga organ och hur de i samverkan med miljöfaktorer, som till exempel kost, påverkar sjukdomsrisken. Cellerna som ska användas kommer antingen från patienter med svåra metabola sjukdomar eller från personer som har varit helt friska och levt i 105 år eller mer.

Vill veta mer om samspelet

Forskarna ska jämföra cellerna från friska, gamla individerna med dem från patienter med metabol sjukdom för att få veta mer om samspelet mellan genetik och fysiologi vid metabola sjukdomar och livslängd.

– Kunskapen kan bidra till att ge den enskilde individen verktyg att genom kost och livsstil bättre påverka sin egen hälsa och åldrande, säger projektets koordinator docent Knut R. Steffensen i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Forskningen ska genomföras av forskare från projektet HUMAN (Health and the understanding of metabolism, aging och nutrition). Europeiska kommissionen stödjer forskningen med 105 miljoner kronor, varav 35 miljoner har beviljats till Karolinska institutet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida