läkemedel

Fortsatt minskning av antibiotika

Fortsatt minskning av antibiotika
Uppgifterna om antibiotikaanvändningen bygger på Apotekets försäljningsstatistik. Arkivbild: TT

Antalet recept på antibiotika minskade i Sverige förra året, uppger Folkhälsomyndigheten.

Försäljningen av antibiotika minskade från 328 till 323 recept per 1 000 invånare under 2015 jämfört med året innan. Det är en nedgång med 1,6 procent.

Men antibiotikaanvändningen skiljer sig stort mellan olika landsting och regioner. I fjol låg Stockholm högst och Västerbotten lägst, med 352 respektive 252 recept per 1 000 invånare.

– De stora skillnaderna i landet tyder på att det på vissa håll finns en fortsatt överanvändning av antibiotika. Det är viktigt att arbetet hela tiden fortsätter och att myndigheter, landsting och regioner tar sitt ansvar för att främja en ansvarsfull antibiotikaanvändning, säger Jenny Hellman, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndighetens sammanställning bygger på apotekens försäljningsstatistik.

Eftersom det inte säger något om patienternas diagnos går det inte att analysera vad skillnaderna beror på och Folkhälsomyndigheten skulle gärna se ett nationellt system som gav mer utförlig statistik.

– Det skulle ge ökad kunskap om hur och varför antibiotikaanvändningen skiljer sig över landet. Då kan vi bedöma om förskrivningen följer behandlingsrekommendationerna och hur användningen av antibiotika kan bli bättre, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida