Funderat

Mannen i publiken tog för en stund mobiltelefonen från munnen för att högljutt kommentera talaren — en minister med sedvanlig politisk svada. Applåderna lät inte vänta på sig. Själv blev jag bara arg.

27 februari 2009

Vem får ta plats? Jag ställer mig frågan där jag lyssnar till hur folkhälsominister Maria Larsson blir avbruten av självaste Bert Karlsson, inbjuden till en konferens om barns hälsa för att delta i en paneldebatt. Hon hade sagt att folk inte har större förtroende för politiker än för bilhandlare. Det var hans kommentar »men det beror ju på någonting« som rev ned applåder. Jovisst, han hade rätt, och visst kan det krävas en riksbuffel som Bert Karlsson för att människor ska reagera.

Men jag blev mest irriterad. I stället för att koncentrera mig på vad Maria Larsson sa, funderade jag på hur det kommer sig att vissa människor tycker sig kunna ta mer plats än andra – och lyckas med det. I den grenen är Bert Karlsson en mästare.

Det är inte jag. När jag har tänkt klart och äntligen får ur mig något är allt överspelat för länge sedan. Surt! Inte konstigt att jag retar mig på Bert Karlsson.

Samtidigt förstår jag varför människor applåderar. Långa politiska utläggningar om att »vi jobbar med frågan«, »tar fram metoder« och »arbetar över gränserna« är bara tröttande. Vackra ord biter inte på oss. Vi vill ha handlingskraft, att någon säger ifrån. Människor som talar klarspråk är dessutom uppfriskande – debatten blir roligare.

Men frågan kvarstår: Vem får ta plats? I alla fall inte det köksbiträde i Ludvika som reagerade på att maten till de gamla försämrades. Häromdagen berättade hon för Dagens Nyheter att när kommunen började köpa hel- och halvfabrikat, ibland för en hel vecka, skrev hon flera insändare där hon ifrågasatte näringsvärdet i maten. På ett möte kallades hon för jävla gnällkäring av dåvarande kommunchefen. På grund av den hätska stämning som uppstod blev hon sjukskriven i ett år. Nu, tre år senare, har hon fått 15 000 kronor och en ursäkt från kommunen.

Men när Bert Karlsson engagerar sig i ett tv-program om skolmaten, då tar det skruv.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida