Sjuksköterskedagarna

Global kampanj för att öka sjuksköterskors status

Global kampanj för att öka sjuksköterskors status
Sineva Ribeiro, Ami Hommel, Sheila Tlou och Charlotta George vid starten av kampanjen Nursing now i Sverige. Foto: Leni Weilenmann

Sjuksköterskornas roll ska stärkas, fler ska utbildas och de ska ta plats vid beslutfattarnas bord. "Sitter du inte kring bordet som sjuksköterska, så serveras du på menyn", säger den karismatiska Sheila Tlou under Sjuksköterskedagarna i Stockholm.

Sheila Tlous kraft och karisma sprider sig snabbt i sprängfulla Folkets hus i Stockholm, där Sjuksköterskedagarna just startat. Ingen kan som den botswanska sjuksköterskan förmedla sjuksköterskors betydelse för global hälsa till världens ledare.

Hon är den botswanska flickan, som blev sjuksköterska och professor, påhejad av sin pappa att tänka kritiskt och ta för sig.

När hon blev ombedd att blir Botswanas hälsominister krävde hon 15 procent av budgeten till hälsoarbete.

– Jag fick 22 procent till min förvåning, så då kunde jag inte tacka nej. Jag satte mig vid bordet och tog ansvaret. Det är vad världens sjuksköterskor behöver göra. Kliv upp, stig fram, delta på alla nivåer där beslut fattas.

Sänkte smitta av hiv

Som hälsominister drev hon igenom olika reformer. Utbildning sänkte smittöverföringen av hiv från mamma till barn i Botswana från 35 till 4 procent.

Under många år arbetade hon som ledare för Förenta Nationernas organ UNAIDS i södra och östra Afrika, för att minska spridning av hiv och aids, och förbättra hälsa och överlevnad hos dem som fått sjukdomen.

– Sverige har varit förskonat på ett annat sätt än våra länder i Afrika. Men vi har kommit långt i arbetet med att motverka spridningen. Tyvärr ser jag med oro att utvecklingen går mot att sjukdomen ökar.  Det blir fler fall, i några av världens största länder, USA, Indien, Kina, Nigeria och Sydafrika, säger Sheila Tlou.

Svensk kampanj

Ami Hommel, ordförande för Svensk sjuksköterskeförening har lyckats locka Sheila Tlou till Sverige för lanseringen av den internationella kampanjen Nursing Now.

– Det här är en fantastisk start på arbetet. Nursing Now ska stärka sjuksköterskors roll och omvårdnadens betydelse. Den globala kampanjen går helt i linje med vår egen omvårdnadskampanj som vi inför riksdagsvalet lyckades påverka politiker och makthavare i vården med. Sjuksköterskor är avgörande för att Sverige ska kunna ha en patientsäker vård, säger hon.

Nursing Now är en global satsning för sjuksköterskor och barnmorskor, som drivs av Världshälsoorganisationen, WHO, och den internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN. De båda bjässarna är väl medvetna om att sjuksköterskor och barnmorskor i världen i många fall är den enda möjligheten för befolkningar att få tillgång till hälso- och sjukvård.

– Men sjuksköterskorna räcker inte till. Vi behöver vara aktivister för att öka antalet sjuksköterskor, få fler utbildade, stärka de unga sjuksköterskorna. Det är kampanjen till för, och jag är så glad att Sverige nu är med. Ni kan ge oss stöd, i länder som inte har lika starka resurser, säger Sheila Tlou.

Stående ovationer

I dag har 35 länder anslutit sig till sjuksköterskekampanjen, som har Sheila Tlou som frontfigur. Hennes färgsprakande, energiska föredrag avslutades med stående ovationer av svenska sjuksköterskor.

Med sin humoristiska, raka personlighet och tyngd som professor och tidigare hälsominister, har hon blivit något av en ikon bland sjuksköterskor i internationella sammanhang för hälsa och sjukvård.

Den som vill föreställa sig henne kan mana fram bilden av den botswanska detektiven Mma Ramotswe i Alexander McCall Smiths bokserie Damernas detektivbyrå. Likheten är ingen slump för Sheila Tlou är förebild för rollfiguren.

Ambassadör

Sheila Tlou fortsätter som ambassadör för världens sjuksköterskor, trots att hon själv nått pensionsåldern och pustar tungt i kulisserna bakom scenen inför nästa resa. Hon har den senaste tiden rest från Washington, till London, Jordanien, Doha och därifrån till Stockholm.

Kampanjen Nursing Now tar avstamp i den brittiska rapporten Triple Impact, som bland annat visar att sjuksköterskors omvårdnadskompetens bidrar till jämlik vård, förbättrad hälsa och samtidigt en positiv utveckling för samhällsekonomin.

– Det här är något vi måste kämpa för, även här. Vi kan se en utveckling i Sverige i motsatt riktning. När det inte går att rekrytera och behålla sjuksköterskor prövar vårdgivare att ersätta sjuksköterskor med personal med lägre kompetens, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Hon deltog i lanseringen av kampanjen tillsammans med Ami Hommel och Charlotta George, Sveriges Chief nurse officer på Socialstyrelsen, som i flera internationella sammanhang företräder Sverige.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida