Statistik

Gräsklippare skadar hundratals varje år

Gräsklippare skadar hundratals varje år
Bör användas med försiktighet. Arkivbild: Mostphotos

Sår, avklippta tår och amputerade fingrar. Hundratals svenskar söker specialistvård varje år på grund av en vanlig hjälpreda i trädgården — gräsklipparen.

24 april 2019

På många håll i landet kom påsken med sol och värme. Snön smälter i norr och gräset spirar i söder.

Samtidigt som gräsklippare börjar rullas ut från garage och förråd kommer nyhetsbyrån Siren med nya siffror från Socialstyrelsen som visar att omkring 500 personer vårdas varje år, på sjukhus eller i den specialiserade öppenvården, på grund av skador de fått av en gräsklippare.

Frakturer och amputationer

– Av dem som läggs in på sjukhus är frakturer och amputationer de vanligaste orsakerna, säger Pernilla Fagerström, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Under 2017 behövde 32 patienter amputera ett eller flera fingrar efter att ha skadat sig på en gräsklippare. Tio patienter förlorade en eller flera tår. Men vanligast är olika typer av sårskador.

Flest skadade är män

Antalet skador minskade något 2017 men har annars legat på en relativt jämn nivå under de senaste tio åren. Män är mest olycksdrabbade. Ungefär fyra av fem patienter som söker specialistvård eller omhändertas på sjukhus på grund av gräsklipparolyckor är män, visar siffrorna från Socialstyrelsen.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida