Hallå där…

…Inga-Lill Söderlund, sjuksköterska sedan snart 30 år som just har gjort en dvd med egenvårdsråd. Hur kommer det sig?
– Nu för tiden kommer många patienter till akuten för saker man förr klarade själv. Som nageltrång, getingstick och näsblödning. Jag och mina kolleger har länge sagt att det borde till någon informationsinsats, men en natt slog det mig att jag kunde göra den själv.

Vem tänker du dig som användare?
– Allmänheten i första hand. Jag försöker slå mig in på det utrymme som i dag till stor del fylls av alternativrörelser och new age. Gamla kunskaper har glömts bort och det finns inte längre äldre generationer i närheten att få råd av. Men många sjuksköterskor köper den också, och några vårdcentraler har visat intresse.

Den är två timmar lång, hur fungerar det när det händer något akut?
– Dvd:n innehåller 31 små filmer där jag visar och berättar vad man ska göra om olyckan är framme. För småsaker fungerar den som en uppslagsbok. Till exempel om du har fått skräp i ögat eller ditt barn har pillat in en pärla i näsan så kan du klicka dig in på just det.

– Men när det gäller allvarliga tillstånd som hjärtstillestånd fungerar det förstås inte att börja leta efter dvd:n, den filmen bör man ha tittat igenom i förväg, gärna hela familjen tillsammans.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida