Hälsoproduker kan orsaka övervikt

Hälsofiler och andra så kallade nyttiga livsmedel kan i själva verket orsaka fetma. Ny forskning visar ett samband mellan vikten och bakteriekulturen i magen.

29 september 2008

Drycker, mejeriprodukter och kapslar som påverkar bakteriekulturen i magen marknadsförs som ”probiotics” eller ”functional food”. Enligt tillverkarna innehåller de nyttiga bakterier, exempelvis lactobacillus, som förbättrar hälsan. Men nu visar det sig att det i själva verket kan vara precis tvärtom.

Omöjliggör viktnedgång

Professor Didier Raoult vid franska Université de la Mediterranée har studerat bakterieflorans roll för vikten och funnit att floran ser olika ut hos feta och smala människor.

– Om man manipulerar bakteriekulturen kan det påverka vikten och göra det näst intill omöjligt att gå ner i vikt. Hur mycket vi väger beror inte bara på gener och livsstil. Det här kan vara ytterligare en pusselbit, säger han.

Magbakterierna spelar nämligen en avgörande roll för omvandlingen av näring till energi. Sambandet är känt sedan tidigare hos djur, men enligt Didier Raoult har hans forskning för första gången visat att det även gäller hos människor.

Det är inte bara så kallade hälsoprodukter som förändrar miljön i magen, antibiotika inverkar likadant.

Ingen bojkott

Didier Raoult vill dock inte gå så långt som att uppmana folk att sluta använda hälsoprodukterna. Däremot efterlyser han mer forskning för att klargöra deras inverkan på långvarig viktuppgång och den globala fetmaepidemin.

Didier Raoult presenterar sin forskning i samband med det vetenskapliga mötet ”Strategies for Diagnosis and Treatment of Microbial Diseases” i dag, måndag, på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida