Klimtet

Här var vården redo för hettan

Här var vården redo för hettan
Tillsammans med Målilla fick Uppsala flest heta dagar i följd under sommaren 2018. Illustration: Istockphoto

Sommaren 2018 var Uppsala varmast i landet. Här räddades liv med hjälp av genomtänkta förberedelser, kalla duschar och vattenmelon.

Träden som kantar Fyrisån i Uppsala ger välbehövlig skugga. Solen skiner och luften står still. Det är sommaren 2018 och drygt två veckor in i juli visar termometern 34,4 grader.

Det är den högsta temperaturen i staden på 71 år, men det som framför allt påverkar är den ihållande värmen. Värmeböljan 2018 gav Uppsala 20 dagar i rad med temperaturer på eller över 30 grader och gjorde staden, tillsammans med Målilla, till Sveriges varmaste plats den här rekordsommaren.

Eva Andersson. Foto: Privat

Frågan var på bordet

Eva Andersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Uppsala kommun, är tacksam för att hon var förberedd. Åren innan hade hon deltagit i Folkhälsomyndighetens arbete med att ta fram råd och riktlinjer till Sveriges kommuner och regioner kring hur värmeböljor ska hanteras för att rädda liv.

Därför fanns strukturer för hur kommunens tjänsteman i beredskap skulle larma vidare till ansvariga i vården när SMHI skickade ut varningar om ihållande varmt väder. Värmevarningen syns i journalsystemet med hänvisningar till informationssidor riktade till sjuksköterskor och annan personal.

Svalka och vätska

— Vi har många multisjuka äldre och vi lyckades klara de flesta i hemmet med svalkande extra duschar, vätska och meloner och vädring på natten, säger Eva Andersson.

På särskilda boenden fanns flyttbar luftkonditionering. God kommunikation och bra förberedelser var A och O, berättar Eva Andersson. Sedan gällde basal omvårdnad för att brukarna skulle få svalka och vätska.

Var förberedd

— Det jag har lärt mig, det är att vara ute i god tid och förvarna. Det går inte att vänta tills värmen kommer. Inför nästa sommar kommer jag att skicka ut information redan i april om vad som gäller vid en värmebölja och påminna i maj, säger hon.

Inspirerad av ett gäng äldre damer och herrar i Uppsala uppmanar Eva Andersson också till kreativa lösningar, som kanske bara finns en färdtjänstresa bort. Att åka till ett svalt köpcentrum och dricka kaffe kan vara ett smart sätt att fördriva dygnets varmaste timmar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida