Helsingborg startar med sprutbyten i höst

Helsingborg startar med sprutbyten i höst
Det finns omkring 600 narkomaner i Helsingborg och nordöstra Skåne som kommer att kunna ha nytta av den nya sprutbytesverksamheten. Foto: Colourbox

Sedan man bland annat fått fram lämpliga lokaler är det nu dags för Helsingborgs lasarett att starta sprutbytesverksamhet. Liknande verksamhet finns redan i Lund och Malmö.

Vid mottagningen i Helsingborg ska narkomanerna inte bara kunna byta sprutor. Där ska också finnas personal som ska försöka påverka dem att sluta med sitt missbruk. De kommer också att erbjuda vaccination mot hepatit och allmän sjukvård i övrigt.

Verksamheten i Lund och Malmö står som modell för den nya verksamheten i Helsingborg.

Svårt hitta bra lokaler

Ett problem har varit att hitta lämpliga lokaler för verksamheten. Det är nu löst. Mottagningen ligger precis bredvid infektionskliniken.

– Där finns kompetensen och det nätverk av exempelvis läkare och sjuksköterskor som måste finnas för att det här ska bli bra, säger Kjell Ivarsson till Helsingborgs Dagblad. Han är chef för akutcentrum under vilken mottagningen kommer att sortera.

Verksamheten får en egen entré med väntrum och ett mottagningsrum och beräknas starta i höst. Regionen har anslagit 1,2 miljoner kronor till årets verksamhet, nästa år ska den finnas med i den ordinarie budgeten.

Stockholm nästa

Även i Stockholms läns landsting diskuteras att införa en modell för sprututbyte. Beslut väntades i tisdags. Men moderaterna är emot och trots det är det enda partiet som är emot lyckades det stoppa beslutet genom att begära återremiss vid  landstingsfullmäktiges sammanträde i tisdags.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida