Hon lyckas kombinera det vita med det gröna
Sjuksköterska och trädgårdsmästare. Elisabeth G Wahlgren försörjer sig på grön hälsa.
Ny utbildning Arbetet som sjuksköterska på Hospice Gabriel på Lidköpings sjukhus var utvecklande och givande, tyckte Elisabeth G Wahlgren. Hon stormtrivdes med att ge patienterna vård i livets slutskede.
— Jag hade världens bästa jobb, säger hon.
Men så en dag för 13 år sedan läste hon en artikel om att Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp skulle starta en utbildning i grön hälsa. Den kombinerade traditionell sjukvård med den gröna näringen.
Texten fick henne att förstå att det var precis det här hon ville arbeta med: bedriva hälsoarbete genom naturen. Hon vågade steget att säga upp sig från sitt jobb för att utbilda sig till trädgårdsmästare. 2006 startade hon företaget Greve Garden.
— Folk frågade ”ska du vårda trädgårdar nu?”
Hon är en av pionjärerna som kombinerat det vita med det gröna och i dag anlitar Lidköpings kommun, landstinget i Västra Götaland samt olika stiftelser hennes tjänster.
— Som sjuksköterska kan jag läsa av människor och ser direkt när någon mår dåligt. Jag kan hjälpa personen att se sig själv och sina förmågor, säger hon.
Tillsammans med två arbetsterapeuter och en sjukgymnast utgör hon projektet Grön rehab i Lidköping. I gruppen ingår åtta deltagare, alla med stressrelaterade syndrom, som under 16 veckor får hjälp att hitta en väg tillbaka till ett fungerande liv. Arbetet belönades med Primärvårdens kvalitetspris förra året, som delas ut av Västra Götalandsregionen.
Rehabiliteringen utgår från Alnarpsmodellen, som utarbetats på SLU.
För att åskådliggöra hur en dag i rehabiliteringsprogrammet kan se ut, berättar hon om dagens händelser.
— I dag började vi med en promenad i skogen klockan 9 på morgonen. Deltagarna fick först känna hur marken kändes under fötterna. Sedan tog vi en paus där sjukgymnasten ledde en andningsövning. Vi fortsatte promenaden då deltagarna lyfte blicken och såg på trädkronorna och himlen.
Efter promenaden fikade de och pratade om naturupplevelsen. De som ville arbetade i trädgården med att ta bort trädstöd från buskar.
Elisabeth G Wahlgren tar också konsultuppdrag, föreläser om grön hälsa och utformar grönområden vid vårdinrättningar. Hon talade på ett seminarium om grön hälsa i Göteborg nyligen, arrangerat av Vårdförbundet. Förbundet uppmuntrar till att starta eget i det grön-vita området.
En bra kombination, anser Elisabeth G Wahlgren.
— Intresset för grön hälsa växer hela tiden. Behandlingsmodellen kan användas på många områden i vården och omsorgen, säger hon.
Här har sjuksköterskan en roll
Sjuksköterskor ingår i multimodala team i den gröna hälsan tillsammans med andra professioner som sjukgymnaster och kuratorer.
Omvårdnadsuppgifterna går att koppla ihop med den gröna terapins praktik. Terapiträdgårdar används för att ge patienterna positiva upplevelser, avleda uppmärksamheten från smärta och ångest samt minska stressen. En omhuldande paradisträdgård, hävdar Kerstin Uvnäs-Moberg, kan även påverka oxytocinfrisättningen positivt.
Flera av sjuksköterskans omvårdnadsuppgifter skulle kunna förläggas i en terapeutisk trädgårdsmiljö. I USA finns också exempel på provtagningslaboratorier där man försöker ordna utblickar mot vackra trädgårdar och göra miljön mindre klinisk och avskräckande.
Källa: Patrik Grahn, professor, SLU.