HPV-test bättre än cellprovtagning

Med HPV-test hittas tre gånger fler förstadier till livmoderhalscancer hos kvinnor i menopaus än med traditionell cellprovtagning, visar en Uppsalastudie.

I undersökningen jämfördes utfallet av screening med traditionell cellprovtagning med hemtest med högrisk HPV-test av vaginalsekret. Cellprovtagningen hittade förstadier till cancer hos 0,25 procent av de undersökta kvinnorna medan HPV-testet fångade upp 0,75  procent. 
  
– Cellprovtagningen missar över hälften av cellförändringarna hos kvinnor över 50. Den är av litet värde för dessa kvinnor. Min uppfattning är att man inte ska ta cellprov på dem eftersom de flesta blir lurade, säger professor Erik Wilander, överläkare vid avdelningen för Patologi och cytologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det är han som har startat och driver det forskningsprojekt som har genomfört undersökningen. Enligt tidigare gjorda undersökningar får 100 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer varje år trots att de varit på regelbundna cellprovskontroller och fått veta att cellprovet är normalt. Över hälften, 60 procent, av all livmoderhalscancer drabbar kvinnor efter 50 års ålder.

– Det är rätt dramatiskt. Att cellprovtagningen nästan aldrig hittar några förändringar hos kvinnor i menopaus har man vetat länge men saknat alternativ. Nu finns det. Med ett HPV-test behöver de inte drabbas av cancern, hävdar Erik Wilander.

Undersökningen presenterades i går på en internationell konferens om livmoderhalscancer som pågår i Monaco.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida