Inget samband mellan kost och Alzheimer

Efter drygt 30 års forskande på sambanden mellan olika typer av kost och utvecklandet av demenssjukdomen Alzheimer står det klart att några tydliga samband inte existerar.

– Vi vill gärna tro att vi kan skydda oss mot olika sjukdomar genom att äta nyttigt. I de allra flesta fallen hittar vi inga sådana samband.

Det säger Lena Kilander, överläkare och universitetslektor vid institutionen för folkhälsa och vårdvetenskap/geriatrik, Uppsala universitet.

Genom åren har det presenteras otaliga rapporter som visat att olika typer av kost skulle kunna skydda mot respektive öka risken för att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det har resulterat i en hel del etablerade (o)sanningar. Som att fisk, fiskfettsyror, frukt och grönsaker (antioxidanter) vitamin B12 och folsyra skulle skydda mot demens.

Studier under kort tid

Gemensamt för många av de här studierna är att de har gjorts under relativt kort tid. Man har inte heller tagit hänsyn till exempelvis socioekonomiska faktorer och det faktum att personer som utvecklar demens ofta kommer att äta mer ensidig kost till följd av sjukdomen. Det kan alltså se ut som att de som äter mycket fisk är skyddade, medan det i själva verket är så att de med början till demens helt enkelt har valt bort fisken och istället väljer mer lättlagade rätter.

Lena Kilander har gått igenom de flesta av alla dessa studier. Framför allt har hon noggrant studerat det tiotal studier som håller hög kvalitet.

Bland annat den så kallade Hawaii-studien som har längst uppföljningstid i världen på det här området. Cirka 2 500 män fick 1965 ange vad de hade ätit de senaste 24 timmarna. Den senaste rapporten kom för ett par år sedan. Inga samband hade hittats mellan antioxidanter och Alzheimers sjukdom.

En annan långtidsstudie av hög kvalitet är den som har gjorts i Uppsala. Den förkortas ULSAM, vilket står för Uppsala longitudinal study on adult men. Ursprungligen bestod den av 2 322 män från Uppsala födda 1920-1924. Första gången de undersöktes var i början av 1970-talet, vid femtio års ålder.

Har tittat på mätbara värden

Till skillnad från många andra studier gick man inte på deltagarnas egna uppgifter om matvanor utan förlitade sig på objektivt mätbara världen. Exempelvis mättes andelen fettsyror och antioxidanter i blodet.

I december 2005 hade hundra av deltagarna fått Alzheimers sjukdom.

– Vi finner inte heller i den studien något samband mellan kost och demens, säger Lena Kilander. Hon kommer den 7 mars, i samband med en konferens på Uppsala universitet om åldrande, att presentera resultaten från Uppsalastudien.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida