Kostkultur
En fiende på tallriken. ?Därför vill vi inte äta alltDaniel Rydén?Historiska media 2017?www.historiskamedia.se
Vad har du i din lunchmatlåda? Kan den innehålla det mesta, eller undviker du kött, gluten, socker eller fett? Genom historien har de som delat måltider också delat matkultur, men så är det långt ifrån alltid i dag. Även inom samma familj kan man tillhöra olika matgemenskaper, kanske vara vegan, LCHF:are eller välja stenålderskost. Drömmen om den gemensamma, okomplicerade måltidssamvaron finns nog hos de flesta men har blivit svårare att uppnå. Ångesten inför att äta fel är vanlig, vare sig det handlar om att värna om sin hälsa eller klimatet. Fyra av tio svenskar följer en diet, enligt Livsmedelsföretagen.?
Även om valmöjligheterna var betydligt färre förr är rädslan för olika födoämnen inget nytt. Redan Carl von Linné skrev en dietbok och devisen ”Du är vad du äter” har följt människan i mer än tvåtusen år. Journalisten och författaren Daniel Rydén beskriver hur det gick till när vissa ätliga ting fick rollen som fiender.