Läkemedelsverket varnar för kosttillskott för bättre potens

Läkemedelsverket varnar för kosttillskott för bättre potens
Några av de läkemedel som Läkemedelsverket granskat. Foto: Läkemedelsverket

Innehåller ämnen som finns i receptbelagda läkemedel.

8 december 2014

Av 13 analyserade kosttillskott som marknadsförs för att förbättra potensen eller öka sexlusten innehöll 9 ämnen som vanligtvis finns i receptbelagda läkemedel.

Det visar analyser som Läkemedelsverket gjort av produkter inköpta i svenska butiker.

Påverkar andra mediciner

Trots att det inte står något om det på förpackningen innehöll flera av produkterna tadalafil eller sildenafil som finns i godkända läkemedel mot impotens. De kan påverka hur andra mediciner fungerar, till exempel orsaka kraftigt blodtrycksfall hos personer som använder vissa läkemedel mot kärlkramp.

En av produkterna innehöll SSRI-preparat, som är godkänt i Sverige för behandling av för tidig utlösning.

– Alla dessa ämnen kan ge allvarliga biverkningar hos vissa personer. Det är också viktigt att tänka på att impotens kan bero på någon sjukdom. Därför bör man alltid först prata med en läkare om man har så stora problem att man behöver potenshöjande produkter, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Tillskott för kvinnor

Även ett kosttillskott riktat till kvinnor visade sig innehålla läkemedelssubstans. Produkten innehöll flibanserin, ett ämne som är under utveckling för behandling av nedsatt sexuell lust hos kvinnor. I de studier som har gjorts har ämnet visat sig kunna ge trötthet, yrsel och illamående.

I slutet av året kommer en fullständig rapport från Läkemedelsverket, men de aktuella produkterna och deras innehåll finns på myndighetens hemsida, se länk till höger.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida