Landstingens upphandling av HPV-vaccin var inte fel

Landstingens upphandling av HPV-vaccin var inte fel
Förvaltningsrätten i Stockholm beslutade i går att det inte finns någon grund att ingripa mot upphandlingen. Arkivbild: Colourbox

Läkemedelsföretaget Sanofi Pasteur MSD förlorade sin överklagan i Förvaltningsrätten. Landstingens vaccinering mot livmoderhanlscancer kan därmed sätta igång.

Det var i mars som läkemedelsföretaget protesterade mot landstingets upphandling av vaccin mot humant papillomvirus, HPV, värt 93 miljoner kronor om året.

Företaget hävdade bland annat att förfrågningsunderlaget var otydligt och att utvärderingskriterierna ensidigt gynnade konkurrenten.

Förvaltningsrätten i Stockholm stoppade upphandlingen medan målet handlades,  men beslutade i går att det inte finns någon grund att ingripa med stöd av Lagen om offentlig upphandling, LOU, utifrån det material som läkemedelsföretaget har lagt fram.

 – Det här betyder att vaccineringen av elva – tolvåringarna i skolan bör kunna komma i gång i november –december. För 16-17-åringarna blir det nog i praktiken först efter nyår, säger Bo Claesson, handläggare på enheten Vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting.

Landstingen får 93 miljoner kronor om året av staten till vaccinationerna. Från början skulle vaccinet för elva-tolvåringar kosta 120 miljoner kronor men priset förhandlades ner till 31 miljoner kronor per år. Därför erbjuds nu också 13-17-åringar vaccin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida