Lättare sluta röka med sms

Lättare sluta röka med sms
SMS-påminnelser gör det lättare att sluta röka. Arkivbild: Colourbox

Dubbelt så många lyckas sluta röka om de får uppmuntran och ständigt påminns om sitt beslut via sms, visar en brittisk studie publicerad i Lancet.

2 september 2011

Av 5 800 slumpmässigt utvalda personer som frivilligt deltog i ett rökavvänjningsprogram blev hälften av deltagarna regelbundet uppmuntrade och påminda om sitt beslut via sms i telefonen.

Under de fem första dagarena fick de varje dag ta emot fem motivationshöjande sms-meddelanden i syfte att få dem hålla fast beslutet att sluta röka.  Därefter fick de tre sms om dagen i ytterligare cirka ett halvår.

Meddelandena sattes samman av experter på rökaavvänjning och skickades ut automatiskt med modern teknik till deltagarna.

Även deltagarna i den andra gruppen (kontrollgruppen) fick regelbundet sms, men dessa handlade inte om rökning.

Efter ett halvår var drygt tio procent av dem som regelbundet fick motivationshöjande sms rökfria, jämfört med knappt fem procent i kontrollgruppen.

– Det låter intressant och skulle mycket väl kunna användas som ett komplement till den traditionella rökavvänjningen. Vi skickar vykort ibland, som uppmuntran till dem som vi hjälper att sluta röka, och det är väldigt uppskattat. Jag tror det hade blivit lika uppskattat med sms, säger distriktssköterskan Mariana Kihlberg vid vårdcentralen Dalbo i Växjö.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida