Livsstilen viktigare än generna för att nå hög ålder

Det brukar sägas att om du vill veta hur länge du kommer att leva så ska du titta på dina föräldrar. Men ny forskning från Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att det är den egna livsstilen, snarare än dina gener, som påverkar livslängden.

Om du inte röker, dricker måttligt med kaffe, har lågt kolesterolvärde och god social standard vid 50 års ålder ökar sannolikheten för att du får uppleva din 90-årsdag.

Om du dessutom har kvar en god arbetsförmåga vid 54 så ökar chansen lite till.

Däremot har dina föräldrars ålder liten betydelse för din egen livslängd, enligt studien som har publicerats i Journal of internal medicine.

Stora samhällsvinster

– Resultaten är inte bara positivt för individen, utan också för samhället eftersom det inte kräver några stora läkemedelskostnader, säger professor emeritus Lars Wilhelmsen, som lett studien.

Mats Thorslund, professor i socialgerontologi vid Karolinska institutet i Stockholm, tycker att studien bekräftar tidigare kunskap om att livsstilen är mer avgörande än generna, vilka brukar sägas stå för 30 procent av ekvationen.

Komplex fråga

– Samtidigt kan man komplicera det hela och fråga sig vid vilken ålder det är viktigt att börja leva sunt. Vår forskning visar tydliga samband mellan en schysst livsstil i medelåldern och längre livslängd. Men det är klart att även barndomsförhållanden och livsstil under yngre vuxenår spelar roll för livslängden. Sen är det inte helt klarlagt vad som bestämmer livskvaliteten de sista åren, om vi fyller på med friska eller sjuka år, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida