Malmö peppar de äldre att äta mer fett

Malmö peppar de äldre att äta mer fett
En informationsbroschyr med tips om energirik mat för äldre och sjuka har tagits fram av Skånes universitetssjukhus i samarbete med Malmö stad.

Det skrivs och pratas mycket om risken för övervikt, men för äldre och sjuka människor är problemet ofta det motsatta. I Malmö samarbetar därför stad och universitetssjukhus för att de ska få i sig tillräckligt med näring.

19 januari 2012

För en gammal eller sjuk människa innebär viktnedgång att muskelmassan, inte fettväven, minskar. Eftersom det påverkar både ork och balansär rådet till äldre därför att de ska äta mer fett, mer proteinrik mat och gärna dessert och en kaka.

Malmö stad och Skånes universitetssjukhus satsar nu på att informera och sprida kunskap om hur viktig maten är. En informationsbroschyr och en film har tagits fram och på hemsidan finns materialet, bland annat den färgglada skriften Den viktiga maten. Gott som gör gott. För återhämtning och styrka när aptiten är liten, som ska hjälpa äldre, gamla och sjuka att inte förlora i vikt.

Enkla tips på måltider

I skriften ges konkreta exempel på hur frukosten kan få en högre energi- och proteinhalt. Till exempel genom att använda feta mjölkprodukter, tillsätta socker och matfett i gröten, komplettera med mycket pålägg och ägg.

Tips på enkla och matiga måltider, liksom mellanmål och desserter ges också. Allt är illustrerat med färgglada och aptitliga bilder. Aptitretare som ett glas vin, salta tilltugg eller en ostbit rekommenderas, liksom mättande mellanmål eller kvällsmål som yoghurt med bär, rapsolja och socker.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida