forskning

Malmöbor byter liv med italienare

Malmöbor byter liv med italienare
Cilento ligger vid Medelhavet söder 15 mil söder om Neapel. Foto: Mostphotos.

De som bor i syditalienska Cilento lever betydligt längre än de som bor i Malmö. Nu startar en studie som ska ta reda på varför det är så. Den innebär bland annat att 200 Malmöbor byter liv med lika många Cilentobor under tre månader.

16 oktober 2017

Cilento, som ligger 15 mil söder om Neapel, tillhör en världens så kallade blå zoner – platser i världen där människor lever betydligt längre än genomsnittet.

I Cilento präglas livet av en rik social samvaro och enkel kost, framför allt vegetarisk mat med mycket olivolja och inslag av fisk och skaldjur. Men också hög arbetslöshet.

Jämföra kost och blodprover

– Trots det verkar människor där mycket nöjda med sina liv, säger Olle Melander, professor i internmedicin och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, som nyss startat ett forskningsprojekt där han ska ta reda på varför Cilentoborna lever så mycket längre än Malmöborna.

Kost och andra livsstilsfaktorer ska jämföras, liksom sammansättningen av tarmfloran och metabolitprofiler i blodet, vilket visar hur kroppen bryter ner maten.

– För ovanlighetens skull letar vi efter vad som gör människor friska, inte sjuka som vi brukar göra, säger Olle Melander i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Se om riskprofiler förändras

Som en del av studierna kommer också 200 Malmöbor att få bo i Cilento i tre månader. De inkvarteras hos italienare och får äta den mat som de äter och leva det liv som de gör. Samtidigt får Cilentobor leva i Malmö under lika lång tid. På så sätt kan forskarna se om riskprofilen i blod förändras när de lever och äter på ett annat sätt.

– Detta är en unik möjlighet för oss att förstå vad det är italienarna i Cilentoregionen gör rätt som ger dem långa friska liv. Lärdomarna av studien hoppas vi kunna överföra till Malmöborna och därmed ge dem ett längre och friskare liv, säger Olle Melander.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida