getingsommar

Många frågor om getingstick

Många frågor om getingstick
Om du blir stucken i munnen eller får många stick samtidigt, speciellt på halsen eller i ansiktet, kan du få en kraftigare reaktion och även få svårt att andas. Då behöver du snabbt söka hjälp på vårdcentral eller sjukhus. Arkivbild: Mostphotos

Den här sommaren är det ovanligt många som ringt telefonrådgivningen hos 1177 och besökt deras webbsida för att få veta vad man ska göra om man fått ett getingstick.

18 augusti 2016

Att det är en riktig getingsommar är det många som säger. Att sitta ute och äta denna augusti innebär ett evigt fäktande, springande och skrikande.

Det tycks vara fler getingar än vanligt, bekräftar 1177 Vårdguiden. Mångdubbelt fler har i år besökt deras webbsida om getingstick. Som mest har det varit över 20 000 besök i veckan, jämfört med 5 000 förra sommaren.

De har även fått ta emot fler telefonsamtal. Sedan början av juni har det kommit över 2 000 samtal om insektsbett och stick i veckan, vilket är nästan dubbelt så mycket som förra året.

Ett getingstick kan göra rejält ont och området runt sticket kan svullna upp och bli rött och smärta ganska lång tid efteråt. Endast ett fåtal personer får dock allergiska reaktioner.

Att kyla ner området runt sticket känns ofta bra. Andra råd är att badda med alsolsprit och smörja med kylbalsam, en lokalbedövande salva eller hydrokortison. För mer information och råd kring getingstick, se webbsidan hos 1177.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida