Många svältermen inget händer

Trots att 20 procent av alla som vårdas på sjukhus är undernärda görs oftast ingenting om patienterna inte äter det som serveras.??

Det berättar Olle Ljungqvist, professor i kirurgi vid Örebro universitet och ordförande i Espen, en tvärprofessionell europeisk organisation inom klinisk näring och metabolism. ?

En bestämd dag varje år, Nutritionday, görs en punktprevalensstudie på många sjukhus runt om i världen, bland annat i Sverige. Patienterna följs under en dag. Allt de äter eller inte äter samt eventuell näringsbehandling noteras. Vid uppföljning 30 dagar senare är dödligheten betydligt högre i den grupp som åt väldigt lite eller ingenting.?

– Det märkliga är att det inte görs någonting för att de som inte äter ska äta eller på annat sätt få den näring de behöver. I alla andra sammanhang är det självklart att erbjuda något annat om maten inte smakar, men inte på sjukhus där det handlar om sjuka människor. Där får det oftast passera, säger Olle Ljungqvist.?

Espen har arbetat hårt för att eu ska öppna ögonen för detta – och lyckats. eu har skrivit en hälsostrategi med tydliga direktiv till medlemsländerna

– Det är pinsamt att de inte ens har svarat på våra skrivelser med erbjudande om att hjälpa till.?

Läs mer: www.espen.org ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida