Marginell minskning av trycksår

Marginell minskning av trycksår
Varken kommuner eller landsting är särskilt bra på att förebygga trycksår på hälen. Foto: Christina Lindholm

Allt fler kommuner och landsting satsar på att förebygga trycksår. Bäst har Gävle kommun och Haparanda stad lyckats på sina boenden. Men mer behöver göras. Sedan vårens mätning har inte särskilt mycket hänt.

9 november 2012

Det är nu fjärde gången som landstingens och kommunernas ansträngningar för att minska trycksår registreras.

Stora skillnader

Sedan den första mätningen våren 2011 har andelen trycksår i kommunernas särskilda boenden och äldreboenden minskat från 15 till 11 procent. Sedan vårens mätning har ingen minskning skett totalt sett.

Allra bäst har Gävle kommun och Haparanda stad lyckats med att förhindra trycksår, där är bara 1 procent drabbade. Sämst är Ängelholms kommun där 36 procent av de boende har trycksår.

Trögt i landstingen

I landstingen har trycksåren minskat med 2 procentenheter sedan mätningarna började, från 17 procent våren 2011 till 15 procent vid förra veckans mätning.

Bäst till bland landstingen ligger Gotland, där har 9 procent av de patienter som vårdas på sjukhuset trycksår. Sämst i det avseendet är Västra Götaland där 23 procent av patienterna har trycksår.

Åtgärder i kommunerna

Den avlastande åtgärd som oftast används för att förebygga trycksår i särskilt boende och äldreboenden totalt sett är förebyggande eller avlastande madrass. I Sundbybergs stad, Säters kommun och Vallentuna kommun har alla en sådan.

 Hälavlastning används däremot inte särskilt mycket, i genomsnitt får 8 procent hjälp med det, med Strömsunds kommun i topp med 25 procent. Sämst är Botkyrka, Forshaga, Järfälla, Nacka och Vaxholms stad som inte alls använder avlastning för att förebygga trycksår på hälarna.

Fler har avlastande madrass i landstingen

I landstingen har användningen av förebyggande eller behandlande madrass ökat rejält sedan våren 2011. Då hade i genomsnitt 76 patienter i riskzonen en sådan, medan hela 86 procent nu har en förebyggande eller behandlande madrass.

Landstingen är inte särskilt bra på att avlasta patienternas hälar. Bland dem som löper risk för att få trycksår har bara i genomsnitt 33 procent hälavlastning. I topp ligger Kalmar med 53 procent och därefter kommer Gotland med 50 och Jönköping med 49 procent.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida