Mat på recept ska hjälpa överviktiga

Mat på recept ska hjälpa överviktiga
Deltagarna i studien kommer att få lyssna på föreläsningar i kostvetenskap.
Arkivbild: Colourbox

Med motiverande samtal och kostrekommendationer på recept ska överviktiga personer i Kungsbacka få hjälp att hitta en ny livsstil och gå ner i vikt. (Uppdaterad 12:04)

Projektet MOR, matordning på recept, är ett tvåårigt forskningsprojekt som Carema husläkarna i Kungsbacka driver med stöd av Halmstads högskola.

De 300 som ska delta i studien ska ha ett bmi på 28-35 och vara mellan 40 och 65 år. Kostrekommendationerna som metoden bygger på är en nordisk variant av medelhavsdieten med bland annat mycket fisk. 

Deltagarna rekryteras via vårdcentralen. De som tackar ja får komma på ett första besök då en rad prover tas. Midja, vikt, längd och bukens höjd (SAD) mäts och bmi räknas ut. Sjuksköterskan Marie Bräutigan Ewe, som är ansvarig för studien, pratar med patienten om livsstil och vanor.

En vecka senare är det återbesök och dags för hälsokontroll och provsvar. Då får patienten också en kokbok med recept som bygger på medelhavsdieten. 

– Tanken är att försöka hitta en metod som förebygger sjukdom och på sikt också sparar pengar, berättar Marie Bräutigan Ewe.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida