Mer D-vitamin ska tillsättas i maten

Livsmedelsverket föreslår att fler livsmedel berikas med D-vitamin och att nivån av vitaminet höjs i flera produkter.
Det är många i Sverige som inte får i sig tillräckligt med D-vitamin, slår Livsmedelsverket fast och föreslår att fler sorters mjölkprodukter, matfetter, oljor och vegetabiliska drycker berikas med D-vitamin. Dessutom höjs nivåerna av vitaminet i flera av produkterna.
Ett första förslag skickades ut på remiss för ett halvår sedan. Då ansåg Livsmedelsverket att sötade fil- och yoghurtsorter inte skulle berikas. Något som kritiserats av bland andra Dietisternas riksförbund och LRF. Nu blir det i stället obligatoriskt att berika sötad fil och yoghurt.
Det nya förslaget ska återigen ut på remiss innan Livsmedelsverket slutgiltigt fattar beslut om de nya reglerna för tillsatt D-vitamin i livsmedel.
D-vitamin
Bildas i huden genom solbestrålning.
Finns även i mat som fisk, skaldjur, ägg, kött och livsmedel som är berikade.
Kosttillskott rekommenderas till:
- Alla barn under två år.
- Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
- Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
- Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.