nutrition

Mer D-vitamin ska tillsättas i maten

Mer D-vitamin ska tillsättas i maten
Vissa mjölkprodukter är berikade med D-vitamin i dag - nu blir det fler. Arkivbild: Mostphotos

Livsmedelsverket föreslår att fler livsmedel berikas med D-vitamin och att nivån av vitaminet höjs i flera produkter.

15 december 2015

Det är många i Sverige som inte får i sig tillräckligt med D-vitamin, slår Livsmedelsverket fast och föreslår att fler sorters mjölkprodukter, matfetter, oljor och vegetabiliska drycker berikas med D-vitamin. Dessutom höjs nivåerna av vitaminet i flera av produkterna.

Ett första förslag skickades ut på remiss för ett halvår sedan. Då ansåg Livsmedelsverket att sötade fil- och yoghurtsorter inte skulle berikas. Något som kritiserats av bland andra Dietisternas riksförbund och LRF. Nu blir det i stället obligatoriskt att berika sötad fil och yoghurt.

Det nya förslaget ska återigen ut på remiss innan Livsmedelsverket slutgiltigt fattar beslut om de nya reglerna för tillsatt D-vitamin i livsmedel.

 

D-vitamin

Bildas i huden genom solbestrålning.

Finns även i mat som fisk, skaldjur, ägg, kött och livsmedel som är berikade.

Kosttillskott rekommenderas till:

  • Alla barn under två år.
  • Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
  • Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
  • Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida