Mer inriktning mot hälsa

Till hösten börjar Sveriges första masterprogram i folkhälsovetenskap i Linköping. Den tidigare utbildningen upplevdes som gammaldags så universitetsledningen beställde en ny, med mer inriktning mot hälsa.

Till grund för den nya utbildningen ligger riksdagens nationella folkhälsomål från 2003. Arbetet med innehållet pågår fortfarande när detta skrivs. Målgrupp är alla som har en yrkesexamen inom vårdområdet, till exempel sjuksköterskor. Utbildningen är tydligt forskningsförberedande.

– Men den är förstås också intressant för den som vill arbeta praktiskt inom området, säger Evalill Nilsson, doktorand och en av dem som arbetar med det nya programmet.

Programmet är på 120 poäng, heltid. Men den som vill ta en enstaka kurs kan göra det, och två av kurserna kommer att gå på halvfart: sjukdomsprevention och hälsofrämjande förhållningssätt.

– Vi har en gammal magisterexamen i folkhälsovetenskap (med en mer statsvetenskaplig inriktning) och en kandidatexamen ? båda läggs ned. Eller rättare sagt, utvecklas till detta masterprogram, berättar Evalill Nilsson.

Den som har en gammal magisterexamen kan gå in i programmet efter första året – och den som vill kan lämna utbildningen med en magisterexamen efter första årets studier.

Kursstart till hösten. Mer information på www.ihs.liu.se/folkhalsovetenskap.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida