Kartläggning

Mer pengar till friskvård under pandemin

Mer pengar till friskvård under pandemin
Mer än hälften av regionerna har höjt friskvårdsbidragen under 2020 och 2021. Foto: Getty images

Friskvårdsbidragen har höjts i 13 av 21 regioner från i år eller redan förra året. Högst ligger nu Sörmland med 5 000 kronor per år. Men skillnaderna är stora visar Vårdfokus kartläggning.

Sedan tidigare hade Sörmland 2 500 kronor per år i friskvårdsbidrag. I maj förra året tog regionstyrelsen beslutet att dubblera det under 2020 och 2021.

‒ Det gjordes för att uppmuntra och tacka regionens alla medarbetare samt ge ökad möjlighet till friskvård under de tuffa arbetsförhållandena som har uppstått i spåren av covid-19, säger HR-direktören Kajsa Fisk.

Hur det blir efter 2021 är ännu inte beslutat, men enligt Kajsa Fisk pågår diskussioner och hon säger att frågan har hög prioritet.

Belöna personalens slit

Andra regioner som har höjt friskvårdbidraget rejält från år 2020 eller 2021 är:

  • Östergötland, från 2 000 till 3 500 kr.
  • Värmland, från 1 200 till 3 000 kr.
  • Jämtland/Härjedalen, från 1 500 till 3 000 kr.
  • Gävleborg, från 2 200 till 3 500kr.

De regioner som har höjt friskvårdsbidraget säger att de gjort det för att de vill belöna personalens slit, främja friskvård under pandemin, utveckla goda arbetsvillkor och vara en hälsofrämjande arbetsplats.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Ett par av de regioner som valt att inte höja friskvårdsbidraget svarar att det inte varit aktuellt eftersom rekommendationen är att inte besöka gym på grund av smittspridningen. Men Skatteverkets lista över vad friskvårdsbidraget kan användas till är lång och omfattar även många utomhusaktiviteter

Klicka på Vårdfokus karta ovan för att se siffrorna för alla regioner. Lägst ligger Gotland, Kronoberg och Jönköping med 1 200 kr. Och Uppsala, som är ett specialfall.

Höjde först och sänkte igen

I Region Uppsala gjordes en höjning till 3 000 kr tillfälligt under andra halvåret 2020. Men det fanns inte pengar att fortsätta satsningen så nu har friskvårdsersättningen sänkts igen till tidigare nivåer.

Som Vårdfokus berättat tidigare ger Region Uppsala olika stora friskvårdsbidrag beroende på var man arbetar. De som arbetar på regionkontoret eller folktandvården får till exempel 2 000 kronor per år. De som arbetar på Akademiska sjukhuset i Uppsala får träna på sjukhusets anläggning Friskhuset, men om de inte vill eller kan utnyttja detta får de bara 300 kronor per termin att använda till annan träning.

‒ Vi blir så besvikna! Att de går tillbaka till det här orättvisa systemet där vissa får mer än andra är helt obegripligt, säger Lena Thoudal som är operationssjuksköterska på Akademiska sjukhuset.

Hon har tillsammans med kollegor från flera olika avdelningar på sjukhuset protesterat och försökt få regionen att ändra sig ända sedan 2018. De har skrivit till HR-avdelningen och politikerna, haft en namninsamling och en Facebookgrupp och skrivit insändare.

Lena Thoudal, operationssjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Lena Thoudal på Akademiska sjukhuset är besviken på hur Region Uppsala hanterar friskvårdsbidraget.

När Vårdfokus 2019 skrev om att Region Uppsala har olika regler för friskvårdsbidrag sade Skatteverkets jurist att det strider mot principen att det ska vara samma belopp för alla om en arbetsgivare ger anställda en summa pengar i friskvårdsbidrag.

Det här är något som regionledningen är medveten om. I ett mail till Vårdfokus skriver regionrådet Stefan Olsson (M): ”Vi har som ambition att när ekonomin tillåter utöka friskvårdbidraget och göra det lika för alla anställda. Vi har av oklara skäl haft olika friskvårdsbidrag för olika förvaltningar, men vi vill komma bort från det. Regionen har emellertid en mycket ansträngd ekonomi så inga bestämda löften kan ges”.

‒ Man blir lite uppgiven över att de fortsätter göra så här när de vet att det är fel och det går emot Skatteverkets regler, säger Lena Thoudal med en stor suck.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida