Nej till engångsärmar i plast var diskriminering
Tingsrätten i Stockholm anser att det var diskriminering när Karolinska institutet inte ville gå ifrån sina hygienrutiner och låta en tandläkarstudent skyla sina armar med engångsärmar.
Kortärmad bussarong och engångshandskar är klädkravet när tandläkarstudenter på Karolinska institutet behandlar patienter. När en kvinnlig student hänvisade till sin religion och ville använda engångsärmar i plast sa KI därför nej.
Det var i februari 2014 som KI beslutade att inte gå ifrån sina hygienrutiner. Man hänvisade till patientsäkerhet och smittskydd, men eftersom engångshandskar är rutin anser inte tingsrätten att det är bevisat att engångsärmar skulle innebära smittspridning.
Rutin i Storbritannien
– Karolinska institutet har inte lyckats vetenskapligt bevisa att engångsärmar i smittskyddshänseende skulle vara farligare än de engångshandskar som man redan använder. Engångsärmar är redan ett etablerat alternativ i sådana här situationer, bland annat i Storbritannien, säger Johanna Nilsson, processförare på Diskrimineringsombudsmannen, DO i ett pressmeddelande.
Enligt domen har KI gjort sig skyldigt till indirekt diskriminering genom att tillämpa en bestämmelse som framstår som neutral men som missgynnar personer, till exempel på grund av religion. KI ska betala 5 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.