Kultur i vården

Ny sajt gör kulturen tillgänglig även för den sängbundna

Ny sajt gör kulturen tillgänglig även för den sängbundna
Kulturarenan.se gör det möjligt att utan kostnad se film, teater och konserter oavsett var man befinner sig. Foto: Anna Tärnhuvud

Kultur borde vara tillgängligt även för den som är bunden till en sjukhussäng eller till sitt hem. Det anser Betaniastiftelsen som lanserar en kultursajt där film, musik och teater kan upplevas digitalt — helt gratis.

15 mars 2018

Gå in på ”scenen” och se familjeoperan Snödrottningen. Eller lyssna på ett samtal med författaren Paul Auster om betydelse av de val vi gör i livet. Det är gratis och det är tillgängligt på nätet.

Initiativtagare till det nya digitala verktyget är Betaniastiftelsen, en icke vinstdrivande organisation som bland annat bedriver palliativ vård och vars målgrupp är sjuka, närstående och vårdpersonal. Målet med Kulturarenan.se är att göra det möjligt även för den som inte kan förflytta sig att få uppleva kultur.

– Kulturarenan är ett exempel på hur digitalisering av kulturen kommer dem till del som kanske behöver den bäst. När man befinner sig i en vårdsituation kan tillgången till kultur vara vital för livskvaliteten, säger Ulrika Lind, utvecklingschef på Betaniastiftelsen i ett pressmeddelande.

Kostnadsfri guidning

Det är kulturskaparna själva, bland annat SVT, Dramaten och Göteborgs symfoniker, som spelat in föreställningarna så att de kan visas digitalt. Besökaren guidas kostnadsfritt till de olika scenerna och någon inloggning behövs inte. Föreställningarna kan ses dygnet runt på mobil, dator och surfplatta.

– Vi vill ge möjlighet att uppleva vår verksamhet vid andra tillfällen än just när konserterna genomförs och genom Kulturarenan når vi en publik som vi kanske inte annars skulle nå, säger Stefan Forsberg, VD för Konserthuset i Stockholm, som är en av aktörerna bakom den nya kultursajten.

Kulturarenan drivs av Betaniastiftelsen tillsammans med kultur- och vårdaktörer över hela landet. Tjänsten bygger på ett treårigt utvecklingsprojekt om ökad tillgång till kultur i vårdmiljöer genom digital förmedling. För att uppmuntra användning inom vård och omsorg anordnas en inspirationsdag om digital kulturtillgång på Konserthuset i Stockholm den 19 april.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida