Ärftlighet

Nya rön om risken att drabbas av prostatacancer

Nya rön om risken att drabbas av prostatacancer
Det saknas ännu förebyggande behandlingar och effektiva långsiktiga botmedel mot prostatacancer. Arkivbild: Mostphotos

Män som har lindrig prostatacancer i släkten kan lika gärna få en mycket allvarligare form av sjukdomen om de själva drabbas, visar ny forskning.

12 juli 2016

Att män som har prostatacancer i släkten löper högre risk att själva drabbas, det är känt sedan tidigare. Men nu har forskare tittat på hur stor risken är att få en beskedlig eller allvarlig variant av den vanliga cancerformen, om den finns i släkten.

Omfattande studie

50 000 bröder till män med prostatacancer har ingått i studien som utförts vid universiteten i Lund, Uppsala och Umeå.

Ett resultat har framför allt överraskat forskarna: Risken att drabbas av den mycket allvarliga formen av prostatacancer är nästan lika hög för de män som har lindrig prostatacancer i släkten, som för män med bröder eller fäder som drabbats av allvarlig prostatacancer.

Viktig kunskap

– Detta är ett överraskande och viktigt forskningsresultat som behöver spridas till allmänheten och inom sjukvården. Män vars far eller bror har en lindrig, obehandlad prostatacancer tror nog inte att detta ökar deras egen risk för en allvarlig prostatacancer. De kanske inte ens vet om att de har prostatacancer i familjen, säger docent Ola Bratt vid Lunds universitet, som lett forskningsprojektet.

Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformen och drabbar omkring 10 procent av alla män i Sverige.

Risk för prostatacancer

  • Den genomsnittliga risken för en svensk man att drabbas av prostatacancer är 13 procent. Den genomsnittliga risken för allvarlig prostatacancer är 5 procent.
  • Om en man har en bror med prostatacancer är risken att han själv får sjukdomen innan 75 års ålder 30 procent. Hans risk att få den allvarliga formen är 9 procent.
  • Män som har både en far och en bror med prostatacancer har 48 procents risk att få någon form av prostatacancer och 14 procents risk att få den allvarliga formen.

Fakta: Lunds universitet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida