Nytt centrum samlar kunskap om sjukhusmaten

Livsmedelsverket ska bygga upp ett nytt kunskapscentrum för offentliga måltider. Det handlar om att samla kunskap och sprida goda exempel om sjukhusmat och skolmat.

4 januari 2011

Sjukhusmaten är ofta omdebatterad och ifrågasatt, men nu ska den studeras vetenskapligt vid  Livsmedelsverkets nya kunskapscentrum.

Den ena delen av centrets uppdrag är att kartlägga befintlig vetenskap kring offentliga måltider, att se var det finns kunskapsluckor, och att utveckla nya metoder. Den andra delen handlar om att stötta kommuner och landsting genom att sprida kunskap och goda exempel.

– Det här är ett viktigt arbete – både för att höja matens kvalité och måltidsupplevelsen. Aptit och matlust är A och O för att få bra matvanor. Det hjälper ju inte att sjukhusmaten är näringsriktig om den inte blir uppäten, säger Anette Jansson, tillträdande rådgivningschef på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket får fyra miljoner kronor från regeringen under fyra år för att arbeta med kunskapscentret.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida