Smittspridning

Nytt legionellafall på Nyköpings lasarett

Nytt legionellafall på Nyköpings lasarett
En patient på sjukhuset i Nyköping har smittats med legionella. Arkivbild: Getty Images

Än en gång har en patient drabbats av legionella på sjukhuset i Nyköping. För att få ner bakteriehalten i vattenledningar och tappställen spolas de nu med hetvatten.

15 februari 2018

Den patient som drabbats har varit inlagd på sjukhuset en längre tid och på olika avdelningar. Det har därför varit svårt att avgöra var personen har blivit smittad.

I Sverige rapporteras varje år mellan 100 och 150 fall av patienter som smittats med legionella. Bakterierna trivs och växer till sig i vattenledningar där temperaturen inte är allt för hög.

Har drabbats tidigare

På sjukhuset i Nyköping, som även tidigare drabbats av legionellafall, har vattentemperaturen nu höjts till 70 grader och hela ledningssystemet spolas sedan igår igenom med hett vatten. Eftersom det finns cirka tusen tappställen kommer arbetet pågå under resten av veckan och kanske en bit in på nästa.

Sjukhuset har beställt ett stort antal nya termostater eftersom de som finns i dag inte gör det möjligt att spola vatten med de höga temperaturer som krävs för att få ner halten av legionellabakterier.

Bakterierna sprids lätt

Infektion med legionellabakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka, eller mildare febersjukdom som kallas pontiacfeber och som läker ut av sig själv.

Bakterierna sprids lätt från exempelvis duschar och vattenkranar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida