Nytt test visar både klamydia och genital mykoplasma

Genital mykoplasma är nästan lika vanligt som klamydia, men smittan ger inte alltid symtom. Nu finns ett kombinationstest för hemmabruk, som komplement till att gå till vården.

1 november 2011

Ett kombinationstest där både klamydia och mykoplasma analyseras, finns nu. I ett pressmeddelande säger företaget att det är  till 99,5 procent säkert och ger ett svar efter 24 timmar.

Ett hemtest kan vara enkelt och praktiskt men det räcker inte alltid.   

– För den som är orolig för att ha blivit smittad men inte har några symtom kan ett hemtest vara bra, det ökar tillgängligheten. Har man däremot symtom ska man alltid vända sig till vården, säger säger Berit Hammas, specialistläkare på Labmedicin Skåne i Malmö. 

Att testa sig för klamydia är gratis i Region Skåne och i flera andra landsting medan det nya kombinationstestet för hemmabruk kostar 395 kronor.

Ger inte alltid symtom

Bakterien mycoplasma genitalium sprids vid samlag och inkubationstiden är ungefär en vecka. Men eftersom den ofta inte ger några symtom vet kanske vare sig den som smittar eller den som blir smittad att de har en sjukdom.  

Det vanligaste symtomet är sveda och eller klåda vid vattenkastning. Kvinnor kan också få besvärande flytningar. Enligt Smittskyddsinstitutets webbplats är det möjligt, men ännu inte visat, att bakterien kan orsaka likartade komplikationer som klamydia: bestående äggledarskador hos kvinnor samt bitestikelinflammation hos män, tillstånd som kan leda till sterilitet.

Infektionen är lätt att behandla med antibiotika. Sjukdomen är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen, men kontaktspårning bör ändå göras, säger Smittskyddsinstitutet, för att man ska kunna identifiera och behandla smittade personer.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida