Ofta vårdens fel att patienter med malignt melanom söker hjälp sent

Ofta vårdens fel att patienter med malignt melanom söker hjälp sent
Män är ofta ovilliga att söka vård för födelsemärken med misstänkt utseende. Foto: Colourbox

Vårdens nonchalans hindrar patienter att söka för malignt melanom. Det anser Senada Hajdarevic, distriktssköterska vid Tegs vårdcentral i Umeå, dit Vårdtåget kommer i morgon.

Allt för många människor går omkring med sina misstänkta födelsemärken i månader och ibland till och med år. Screening är inte effektivt eftersom det mest lockar dem som oroar sig över ofarliga märken. Däremot kan vårdens bemötande vara avgörande för att de som verkligen behöver söka gör det i tid.

– Patienternas tidigare erfarenheter av vården har gjort att de känner sig lite fjantiga och inte vill belasta ”i onödan”. Det är ett svårt problem, säger Senada Hajdarevic.

Krångligt att hitta rätt

Även om alla märken inte behöver skäras bort tycker hon att det är jätteviktigt att ta sig tid att titta och förklara. Imorgon torsdag presenterar Senada Hajdarevic sin studie som omfattar 21 patienter med diagnosen malignt melanom de senaste två åren.  Föredraget ges när Vårdtåget kommer till Umeå och heter ”Att dröja med att söka för misstänkt melanommärke. Vad handlar det om och varför?”

Studien visar även en annan förklaring till att patienterna söker sent trots att sjukdomen är både livsfarlig och aggressiv – det är för krångligt att veta vart man ska vända sig. Är det vårdcentralen, hudkliniken eller onkologen?

– Malignt melanom är en riktig ”killer”, till skillnad från exempelvis basalcellscancer. Vi har skapat hinder i organisationen, det måste bli enklare att söka, säger Senada Hajdarevic.

Enkelt och billigt att ta bort

Vården bör även ändra sin attityd till oroliga fruar. Männen är nämligen ofta ovilliga att söka och när kvinnan ringer får hon beskedet att han får höra av sig själv. Ytterligare en förklaring till att patienterna väntar för länge är kunskapsbrist. Födelsemärket är litet och stör inte så mycket. Dessutom är det svårt att själv avgöra om det är farligt eller inte.

– När man väl är inne i systemet får man ofta hjälp och diagnos men då kan det ha gått flera år. Det är synd, särskilt som det är så enkelt och billigt att ta bort melanom och rädda liv, säger hon.

Hennes fortsatta forskning ska bland annat ta reda på om det finns skillnader mellan de som söker för malignt melanom tidigt och sent, men också identifiera brister i vårdkedjan och remissvägarna för dessa patienter.

Hajdarevic S, Patients’ decision making in seeking care for suspected malignant melanoma, Journal of Nursing and Healthcare of Chronic Illness, Volume 2 Issue 2 (June 2010).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida