Örebros fotbollstjejer ska få högstadieflickor att nobba sprit och droger

Örebros fotbollstjejer ska få högstadieflickor att nobba sprit och droger
Tjejerna i KIF Örebro ska få högstadieflickor att ta ställning för goda levnadsvanor. Matchbild. Foto: Mikael Sundberg

I höst ska Örebro läns landsting försöka få högstadietjejer att säga nej till tobak, alkohol, droger och kroppsfixering.

Landstingets undersökning Liv & hälsa ung visar att unga flickor mår sämre än unga pojkar. För att stärka deras självkänsla genom att visa på goda förebilder kommer två högstadieskolor i varje kommun i länet erbjudas att fotbollsspelarna från KIF Örebro gör klassbesök där de träffar flickor i årskurs nio.

Projektet Ta ställning är ett samarbete mellan landstinget och KIF Örebro.

– Det vi framför allt vill är att få tjejerna att reflektera, att de inser att alla har ett eget val. Man hör ofta någon säga: ”Jag hade inget val”. Men man har alltid ett val. Det är viktigt att tänka på att man inte väljer bort någonting, säger Marina Pettersson.

Hon är en av de KIF-tjejer som deltar i projektet och som ska prata om värderingar, attityder och effekter runt alkohol, tobak och droger med unga tjejer i länet.

–Det här är ett projekt som innebär att tjejer är med och hjälper andra tjejer att ta ställning.  Alla behöver inte bli fotbollsspelare, men det är viktigt för alla att vara med i ett sammanhang eller att ingå i ett nätverk, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida