Oro för mässlingsutbrott i Järna

Oro för mässlingsutbrott i Järna
Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. På grund av den höga andelen vaccinerade är utbrott dock ovanliga i Sverige. Arkivbild: Mostphotos

Sedan fyra personer smittats av mässling i Järna utanför Södertälje uppmanas nu invånarna på orten att se över sitt vaccinationsskydd. I Järna, där den antroposofiska Vidarkliniken ligger, är andelen som vaccinerats mot mässling lägst i Sverige.

16 februari 2012

Det är Smittskydd Stockholm som kommer med uppmaningen efter att en vuxen Järnabo för två veckor sedan smittades utomlands. Två av hans barn har också insjuknat. I fredags insjuknade ytterligare en person i mässling i Järna.

– I Järna just har vi en högre andel av befolkningen som inte är vaccinerade mot mässling och då finns det alltid en risk att fler insjuknar. Det är nu viktigt att se över sitt skydd och vi uppmanar skolor och vårdcentraler i Järna att vaccinera så många som möjligt, barn som vuxna, säger Åke Örtqvist, chef för Smittskydd Stockholm, till Länstidningen Södertälje.

På grund av de allvarliga komplikationer som kan drabba den som insjuknar i mässling är sjukdomen anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida