Övervikt vanligt hos snusare

Snusare har fortfarande ett år efter att de har slutat snusa skador på slemhinnan i munnen. Dessutom är snusare mer överviktiga än folk i genomsnitt. Att börja snusa är alltså inget bra sätt att vänja sig av med att röka.

1 december 2010

Det säger Mats Wallström vid institutionen för odontologi på Sahlgrenska akademin i Göteborg. Han har gjort en studie på 50 personer med ett långvarigt och omfattande snusbruk bakom sig, som har genomgått ett avvänjningsprogram.

Som ett led i undersökningen undersökte han hur munslemhinnan påverkas av snuset. Undersökningen har gjorts dels på labb med snusextrakt och celler från munslemhinnan, dels genom kliniska undersökningar av de snusande männen.

– Det visar sig att snusextraktet hämmade munhålecellernas tillväxt och viktiga celler för immunförsvaret, vilket innebär att immunförsvaret kan försvagas, säger han.

Gick upp i vikt

Själva avvänjningsprogrammet fungerade bra; 30 procent av deltagarna var snusfria efter tolv månader. Men samtidigt gick de som hade slutat snusa upp i vikt med höjt blodtryck och högre kolesterolvärden som följd.

Dessutom var slemhinnan fortfarande efter ett halvår påverkad, det syntes såväl kliniskt som genom undersökningar på laboratorium. Och fortfarande efter ett år kunde Mats Wallmark genom att undersöka de snusfria försökspersonerna se att slemhinnan fortfarande var påverkad.

– Tas vinsten av att sluta snusa ut av att man går upp i vikt? Det är svårt att uttala sig om. I den här studien deltog nästan bara män, och för dem är det kanske inte lika känsligt som för kvinnor, säger Mats Wallström.

Snusare är överviktiga

Samtidigt, säger han, visar andra undersökningar att snusare generellt sett är tungviktare. De väger mer än genomsnittet, medan rökare väger mindre. Dessutom visar en tioårsuppföljning att de fortsätter att öka i vikt.

– Så generellt sett är det ingen bra idé att börja snusa för att sluta röka, säger Mats Wallmark.

Han tycker också att snusare bör följas upp även efter snusstopp, eftersom det kan finnas en högre risk för cancer hos före detta tobaksbrukare. Tidigare forskning ger indikationer på att nikotin kan påverka utvecklingen av cancer.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida