Överviktiga föräldrar behöver stöd för att ändra levnadsvanor

Överviktiga föräldrar behöver stöd för att ändra levnadsvanor
Eva Eurenius är hälsoutvecklare i Västerbottens läns landsting.

Både blivande mödrar och fäder i Västerbotten uppger att de har god hälsa, men i själva verket är 30 procent av kvinnorna och 53 procent av männen överviktiga. Det visar en studie i fyra pilotområden.

Studien är en del av Salut-satsningen, där data om självskattad hälsa, bmi och levnadsvanor ingår. De flesta av de blivande föräldrarna säger sig ha god hälsa, men männen skattar sin hälsa högre än kvinnorna – trots att de generellt har sämre levnadsvanor.

Oroande övervikt

Bland de gravida kvinnorna hade 30 procent ett bmi över 25, vilket motsvarar övervikt eller fetma, medan 53 procent av männen låg över gränsen för övervikt eller fetma. Det är oroande, säger forskaren bakom studien, Eva Eurenius, i synnerhet som det handlar om män och kvinnor med en medelålder runt 30 år.

– Vi vet att fetma är den enskilt största risken för både den gravida kvinnans och fostrets hälsa under graviditet och förlossning. Graviditetsdiabetes, stort barn med större risk för komplikationer och kanske också en ökad risk för framtida hjärt- kärlsjukdom, är kända komplikationer.

Föräldrarna behöver stöd

Eva Eurenius, som är sjukgymnast, medicine doktor och hälsoutvecklare i Västerbottens läns landsting, ser resultatet av studien som ett tecken på att blivande föräldrar behöver stöd i att göra kloka val.

– Det handlar inte om bristande kunskap. I början av graviditeten får framför allt kvinnorna ett till två hälsosamtal och man är då benägen att ändra vanor, men när barnet är fött faller man ofta tillbaka i gamla vanor.

De blivande föräldrarna erbjöds att delta i studien i samband med att de skrevs in på mödravården omkring vecka 11.

Salut-satsningen

Salut-satsningen är en hälsofrämjande satsning som vänder sig till alla blivande föräldrar och barn 0-18 år i Västerbotten. Syftet är att främja trygga och goda uppväxtvillkor, goda matvanor och ökad fysisk aktivitet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida