Patienter med multipel skleros blir sämre av att fortsätta röka

Patienter med multipel skleros blir sämre av att fortsätta röka
Risken för att drabbas av multipel skleros är större för dem som röker, och för dem som fortsätter röka är prognosen sämre. Arkivbild: TT

Leder ofta till betydande funktionshinder.

9 september 2015

Forskare vid Karolinska institutet i Stockholm publicerar nu en studie som för första gången visar att prognosen för patienter med multipel skleros, ms, försämras om de fortsätter röka efter insjuknandet.

Det är väl känt sedan tidigare att rökning fördubblar risken för att insjukna i sjukdomen. Men vad som händer med dem som fortsätter att röka efter att de fått diagnosen har fram till nu varit oklart.

Risken ökar för varje år

De allra flesta som drabbas av ms har till en början en sjukdom som kännetecknas av skov, det vill säga perioder med försämring som följs av perioder med förbättring. Med åren utvecklar  många patienter en sjukdomsbild av gradvis försämring, så kallad progressiv ms, vilket ofta leder till svåra funktionshinder.

Den svenska studien, som publicerades online i går i den vetenskapliga tidskriften Jama Neurology, visar att för varje år patienten fortsätter att röka så ökar risken för progressiv ms med 4,7 procent.

De som fortsätter att röka drabbas också tidigare av progressiv ms, i genomsnitt vid 48 års ålder. Hos dem som slutar röka är snittåldern för försämringen 56 år.

Viktigt med rökstopp

Resultatet bygger på enkätsvar från 728 personer i det svenska ms-registret som rökte vid insjuknandet. Av dessa fortsatte 332 personer att röka efter att de fått diagnosen.

Forskarna bakom studien anser att hälso- och sjukvårdspersonalen från och med nu bör råda personer som drabbas av ms att sluta röka.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida