Rädsla för hypoglykemi vid diabetes kan leda till övervikt

Rädsla för hypoglykemi vid diabetes kan leda till övervikt
Att hålla koll på blodsockret är viktigt för att förebygga hypoglykemi. Arkivbild: Mostphotos

Rädsla för att drabbas av ett akut blodsockerfall, hypoglykemi, kan göra att personer med typ 2-diabetes äter för mycket och går upp i vikt. Det visar en undersökning som har gjorts av SFSD, Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård.

SFSD har genomfört en undersökning bland drygt 200 patienter med typ 2-diabetes. Resultaten visar att det finns missuppfattningar kring behandlingen som gör att man äter extra för att inte riskera att drabbas av hypoglykemi.

Insulinbehandling

– Vi sjuksköterskor behöver bli bättre på att informera patienterna om vilka behandlingar som medför risk för hypoglykemi och hur man ska äta för att undvika det, säger Britt-Marie Carlsson, ordförande för diabetessjuksköterskorna.

Det är nämligen bara de patienter som tar insulin eller viss medicin som driver på insulinproduktionen som kan drabbas av hypoglykemi. Patienter som får metformin och liknande läkemedel eller som enbart har kostbehandling kan inte drabbas av det.

– Ändå visar vår undersökning att patienter som inte har insulin tror att de kan drabbas av hypoglykemi och äter lite extra för säkerhets skull, säger Britt-Marie Carlsson.

Viktökning

Att äta extra gör att patienterna går upp i vikt, vilket försämrar deras diabetes.

– Diabetessjuksköterskor pratar mycket om vikten med patienterna, men man kanske inte alltid tänker på att en orsak till att man äter för mycket är rädslan att drabbas av hypoglykemi.

SFSD:s undersökning presenteras i sin helhet i höst.

Fakta

Hypoglykemi är ett medicinskt tillstånd av låg blodsockerhalt. Symtomen varierar men kan upplevas otäcka med yrsel, förlorad kontroll och i värsta fall medvetslöshet. Det kan endast drabba patienter med diabetes och orsakas av att personen tagit för mycket insulin, ätit för lite och/eller ansträngt sig fysiskt. Tillståndet hävs genom att man äter något som innehåller socker, gärna druvsocker som snabbt går ut i blodet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida