Screening för livmoderhalscancer räddar många liv

De kvinnor som dör av livmoderhalscancer har oftast inte deltagit i cellprovskontroll på länge. Det visar en ny nationell svensk studie som publiceras i dag. Studien ger starkt stöd för att screening-programmet räddar många liv.

Av de kvinnor med livmoderhalscancer som inte har symtom och som upptäcks vid screening har 92 procent chans att bli botade från sin cancer.

Även de kvinnor som upptäcks på grund av symtom har betydligt bättre chans att bli botade om de tidigare har undersökts regelbundet med cellprovtagning.

I studien, som publiceras online i den vetenskapstidskriften British Medical Journal, BMJ, har forskarna undersökt samtliga fall av livmoderhalscancer i Sverige under tre år (1999-2001).

– Vi kunde se att de kvinnor som avlider av livmoderhalscancer oftast inte har deltagit i cellprovskontroll på länge. Det här är viktig information för kvinnor som tvekar när det gäller screening genom gynekologisk cellprovskontroll, säger Pär Sparén, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet.

I Sverige får totalt cirka 450 kvinnor livmoderhalscancer årligen, varav ungefär 140 avlider.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida