Sensommarvärmen försenar pandemin

Det varma vädret gör att influensatoppen förskjuts framåt och vaccinet verkar vara mer potent än vad man tidigare trott — samtidigt kommer leveransen att försenas. (Uppdaterad 13.45 091002)

17 september 2009

Torsdagens pressträff om den nya influensan bjöd på både goda och dåliga nyheter.

– Det tvättas händer som aldrig förr, konstaterade folkhälsoministern Maria Larsson (KD) när hon berättade om erfarenheterna av sina besök på skolor och förskolor runt om i landet.

Lugnare före stormen

Johan Carlson, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet, sa att man i flera olika mätsystem såg en viss utplaning i smittspridningen.

– Varför kan man bara spekulera i men det faktum att vi fortfarande har sommar och kan vara ute är en tänkbar orsak. En annan anledning är att vi lyckats med hygiensatsningen inom skolan och barnomsorgen.

Men han varnade samtidigt för att den värsta spridningen ännu inte är här och ville på intet sätt blåsa faran över.

– Det är goda nyheter, men det är inte så att den nya influensan inte kommer.

Vaccinet effektivt – men försenat

EU:s läkemedelsmyndighet, EMEA, ställde i ett sent skede krav på att 500 klisteretiketter med batchnummer och produktnamn ska följa med varje låda med vaccin. Kraven gör vaccinet måste packas om och leveranserna försenas därmed med en vecka.

Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen, berättade att testerna av vaccinet talar för att skyddseffekten kommer snabbare än vad man tidigare trott och att man därför kan ha ett bra skydd efter bara en dos.

– Rekommendationen är fortfarande två doser och det är först vid månadsskiftet november/december som vi har tillräckligt mycket kunskap för att eventuellt fatta ett nytt beslut.

Bättre läge

Den förväntat senare influensatoppen plus det effektivare vaccinet minus den försenade leveransen ger sammantaget att fler människor kan få skydd av den först vaccindosen innan pandemin slår till ordentligt.

– Nettot blir att det ser bättre ut den här veckan än vad det gjorde förra veckan, sa Anders Tegnell.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida