Sjuksköterska vill införa healing i vården

Sjuksköterskan och miljöpartisten Gun Moss Bjerling i Borås vill införa healing i sjukvården. Själv arbetar hon med så kallad reiki-healing och behandlar bland annat patienter som har värk, reumatism och depressioner.

Till Borås tidning säger Gun Moss Björling att healing är ett väldigt bra redskap för allt möjligt och att det borde införas inom sjukvården. Hon pekar på att det förekommer inom sjukvården bland annat i Tyskland, USA och England.

Healer och sjukvårdspolitiker

Gun Moss Bjerling driver sedan 16 år tillbaka en mottagning där hon behandlar personer med exempelvis fibromyalgi, värk, depressioner och stressproblem med healing.

Gun Moss Bjerling är också sjukvårdpolitiker för Miljöpartiet och sitter i primärvårdsstyrelsen i Södra Älvsborg och hon vill gärna se ett närmare samarbete mellan alternativmedicinen och den vanliga sjukvården.

– Miljöpartiet har alltid varit väldigt öppet för alternativmedicin, säger hon.

Inte i linje med partipolitiken

Men det här är inte i linje med miljöpartiets politik, säger regionpolitikern Birgitta Losman från Bollebygd till Radio Sjuhärad. Hon menar att Miljöpartiet har förespråkat mer beprövade metoder som naprapati och kiropraktik, men att det inte finns tillräcklig forskning på healing för att det ska kunna användas inom sjukvården i dag.

Gun Moss Bjerling anser däremot att healing är vetenskapligt beprövat och att det finns många studier som visar att healing har effekt på värk, oro och sårläkning till exempel.

Legitimationen kan dras in

Att hon är legitimerad sjuksköterska ser hon som en fördel när hon arbetar med healing.

Men enligt Socialstyrelsen är det inte förenligt att arbeta med alternativmedicinska metoder och samtidigt ha kvar sin sjuksköterskelegitimation.

När Vårdfokus gjorde en granskning av alternativmedicinska metoder i höstas sade Lars-Åke Johnsson vid Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att de som är legitimerade och arbetar med alternativmedicinska metoder tar en stor risk även om domstolarna ibland har varit olika stränga.

– Mitt råd är att alltid själv begära att legitimationen dras in. Tittar man på avgjorda rättsfall är risken stor att Socialstyrelsen griper in. Att det sker sällan beror snarare på att det inte läggs resurser på detta, sade han bland annat.?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida