Forskning

Snus ökar risken för diabetes

Snus ökar risken för diabetes
Forskarna bakom studien tror att det är nikotinets effekter i snuset som ökar risken för typ 2-diabetes. Bild: Mostphotos

En dosa per dag eller mer ökar risken för typ 2-diabetes med 70 procent, visar ny svensk studie. Det är samma riskökning som ett paket cigaretter per dag.

6 februari 2017

Forskare vid Karolinska institutet har studerat snusets effekter tillsammans med forskare vid Umeå och Lunds universitet.

– Vi kan bekräfta det man tidigare har misstänkt, snusare har en ökad risk för typ 2-diabetes, och det kan inte förklaras med att de ibland röker eller av att de har en livsstil som i andra avseenden är mindre hälsosam, säger Sofia Carlsson, forskare på Karolinska institutet.

I Sverige snusar 19 procent av männen och fyra procent av kvinnorna, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten.

Sämre insulinkänslighet

Forskarna har följt 54 500 män mellan 1990 och 2013, baserat på data från fem studier. Under dessa år drabbades 2 441 av dem av typ 2-diabetes.

Även för de som snusar mindre, 5-6 dosor per vecka, märktes en riskökning med 40 procent. Forskarna menar att resultaten skulle kunna förklaras av nikotinets effekter. Experimentella studier har visat att nikotin kan leda till försämrad insulinkänslighet, vilket i sin tur ökar risken för diabetes.

En snusare får i sig lika mycket eller något mer nikotin som en rökare. Ingen ökad risk sågs för personer som slutat snusa, vilket tyder på att det går att minska risken genom att sluta med tobak.

Rökning farligare för hjärtat

– Tack vare att snusning är relativt ovanligt bland kvinnor kunde vi inte göra motsvarande analyser för kvinnor. Betydelsen av snusbruk för kvinnors diabetesrisk är därmed en viktig fråga för framtida studier, säger Sofia Carlsson.

Vad gäller cancer och hjärtkärlsjukdom visar befintlig forskning att rökare har en betydligt högre risk att få sjukdomarna än snusare.

Studien är publicerad i Journal of internal medicine.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida