fetma

Sockerskatt på söta drycker införs i England

Sockerskatt på söta drycker införs i England
Nu blir det dyrare med söta drycker i Storbritannien. Arkivbild: Mostphotos

Storbritannien inför en sockerskatt på drycker som innehåller mer än fem gram socker. Pengarna som staten räknar med att få in ska användas för olika hälsoprogram för barn.

19 augusti 2016

Det meddelade Storbritanniens finansministerium i går, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Skatten införs för att försöka minska övervikt och fetma hos främst unga.

Införandet av en sockerskatt har diskuterats länge i England och mötts av kritik från såväl läkare som företrädare för sockerindustrin. De som vill bekämpa fetmaepidemin anser att den inte kommer att få någon större effekt. Samma sak säger sockerindustrin som menar att den nya skatten kommer att leda till att tusentals anställda inom läskedryckstillverkningen kommer att förlora jobben.

Storbritannien är långt ifrån det enda landet som försöker att komma åt övervikt med införande av sockerskatt. Det finns exempelvis i Frankrike, Belgien, Ungern och Mexico. I Norge har det funnits en sockerskatt sedan början av 1980-talet, i Finland beskattas vissa så kallade onyttiga livsmedel som läsk, glass och godis. Även Danmark har prövat en socker- och fettskatt men avskaffade den för fyra år sedan eftersom den inte fick avsedd effekt.

I Sverige har det från flera håll höjts röster för införandet av en särskild sockerskatt. Men så sent som i mars i år meddelade folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern Gabriel Wikström att det ännu inte är aktuellt här hemma, men att frågan hur man ska komma åt överviktsproblemen utreds av Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida