Start för jättekampanj mot falska läkemedel

Hälften av alla läkemedel som säljs på oseriösa sajter är falska. I dag startar Läkemedelsverkets största kampanj någonsin för att stoppa dem.

13 oktober 2008

De är lättåtkomliga, lönsamma och försäljarna åker sällan fast. Handeln med förfalskade läkemedel på nätet ökar explosionsartat och kommer enligt Världshälsoorganisationen WHO att uppgå till svindlande 520 miljarder kronor om bara två år.

Framför datorerna sitter ofta ungdomar. Men det är inte bara unga människor som vill köpa, Läkemedelsverkets egen undersökning visar att mer än var tredje svensk kan tänka sig att köpa läkemedel på nätet.

Livsfarliga förfalskningar

I dag startar därför Crime medicine, en påhittad läkemedelssajt som lika gärna kunde ha varit en av alla dem som utlovar läkemedel ”snabbt, smidigt och utan recept”. Piller som kan vara stulna, förfalskade eller icke godkända – och livsfarliga för den som sväljer dem. På kampanjsajten visas en film som går bakom kulisserna och visar den smutsiga baksidan; narkotikaligor som har ändrat affärsidé.

Dextrometorfan och fenazepam är två exempel på så kallade nätdroger som inte används i den svenska hälso- och sjukvården, men som har orsakat förgiftningar och till och med dödsfall bland ungdomar som handlat på nätet. Läkemedelsverket kallar näthandeln rysk roulett och ser ett nytt folkhälsoproblem torna upp sig.

– Okunskapen är stor. Många tror att vi som myndighet kan kontrollera läkemedel på nätet men det kan vi inte, säger Ursula Forner, kommunikationsdirektör på Läkemedelsverket.

Vilket ansvar har vårdpersonalen för att få bukt med pillerträsket?

– Det är alltid bra om man har samtal om detta, berättar att det finns förfalskade läkemedel på nätet som kan vara farliga och håller diskussionen levande, säger hon.

Kampanjar på drogliberal sajt

Kampanjen som startar i dag är resultatet av ett regeringsuppdrag som Läkemedelsverket fick redan för ett år sedan, men först nu blev den klar. Kampanjen är myndighetens största någonsin och kostar 20 miljoner kronor fördelat på tre år.

Den kommer att uppmärksammas i tv, tidningar och på Internet, bland annat på den kontroversiella sajten Flashback som har en hel avdelning vigd åt just droger och läkemedel med rubriker som ”Sobril fanclub!” och ”Hur får man ut benzodiazepiner?”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida